M$-slangisanakirja

Yleiseksi hyödyksi & opetukseksi kirjoittanut J. Holopainen I

Public Domain
Täydentäneet:
J. Holopainen IIT. Kiviaho
J. MetsolaH. Mäkinen
J. PohjalaT. Poikola
A. SillanpääJ. Tolvanen
E. TuominenA. Vaaranmaa
Toim. P. Heikkinen
Versio "Puutteenperä" 8.2.2005

Avoin
Jos verelläsi allekirjoitat ja sielusi luovutat m$:lle, saat lukea ko. paperin, et tietenkään toteuttaa mitään sinne päinkään.
BIOS
Rikkinäinen tai Wanhentunut BIOS on yleisin Windowsin epävakaan käyttäytymisen aiheuttaja.
Boot[tm]
Normaali toimenpide (minkä tahansa) muutoksen jälkeen. Yleensä bootti pitää suorittaa useita kertoja. Paitsi jumiks-koneissa, joita harvemmin tarvitsee bootata.
Huomaa, että tämä ei laske uptimea, koska pätsät noin viidettä konetta siinä vaiheessa kun se ensimmäinen on kolmannen (ja ehkä viimeisen) kerran bootannut.
Bugi
Ihan sama lähtevätkö luottokorttinumerot vai että näkeekö Kauko Kräkkeri hakemistolistauksesi. Ei mitään eroa. Kaikissa (etenkin ei-m$) softissa on bugeja. Paitsi kanttuveks komponenteissa. Huomattava on, että bugia ei m$ tuotteissa ole, ellei sitä ole raportoitu, maksettu 100 €, ja toistettu Redmontissa. Ks. myös ominaisuus.
C#, J#
Yrityksiä (epäonnistuneita) parantaa Javaa huonontamalla sitä.
Cross-platform
Toimii Windows XP:ssa, Windows2000:ssa, WindowsNT:ssa, WindowsME:ssa, Windows98:ssa ja Windows95:ssa.
DLL-Hell
Samasta DLL:stä ei voi olla kahta versiota. Mutta eihän sellaista tarvitakaan. Ks. WFP. Jumiksien menetelmä on aivan onneton ja toimimaton (paitsi käytännössä).
Erkkapurkka
Epämääräinen kokoonkyhäelmä. Vrt. ekshankala, ulkohuussi, IIS.
Ekshankala
Etsi GoogleGroupsista Pertin kokemukset Exchange "mail" serveristä.
Fakta
Marketroidien termi, joka merkitsee valheen, FUDin ja sumutuksen muuttumista totuudeksi kun sitä on toistettu tarpeeksi monta kertaa sopivan aikayksikön kuluessa.
Formaatti
Tiedostoformaatti == binäärimössö. Aina sama. Aina.
GNU
GNU is Now Un-american. Pahempi kuin Kommunismi. Estää innovaation.
Help
Kertoo sen, minkä jo tiedät. Saattaa sisältää ongelmanselvitys-wizardin, joka pyörii ympyrää tai poistuu "en voi auttaa" -tilaan. Jumiksien man-sivuja oleellisesti parempia, man-sivut kun sisältävät rasittavaa tietoa, jota ei kukaan halua lukea. Vrt. "Sköndää hörpäkettä".
Historia
Kaiken on keksinyt M$. Paitsi Internetin, mutta siitä lähtien kun Al Gore keksi sen, on Internet ollut MSN:n osa.
http-palvelin
Microsoft on keksinyt fantastisen Hyper Text Transfer Protokollan, jonka implementoi Microsoft IIS.
IIS
Ihanaa Itkeä Suossa. Ks. myös Intternet.
Innovaatio
Vanhan asian uudelleenlämmittely uudella nimellä. Jospa se nyt menis asiakkaille läpi (ks. marketroidi).
Inttrenet
Al Goren keksimä verkko, josta tuli suosittu vasta kun se liitettiin Microsoftin MSN-verkkoon.
Java
Huono, surkea, onneton, käyttökelvoton, poropietari, ei-avoin, ei-laajennettavissa (ks. standardi), jne. Mainitsemisen arvoisia ei ole turvallisuus- tai Java-libit. Kuka nyt turvallisuudella mitään tekee (ks. bugi).
Jumiks
Se käyttis, joka ei mennyt jumiin edellisessä virus/mato/tms. hyökkäyksessä. Eikä mene seuraavassakaan - mitä todennäköisimmin. Muutoin täysin käyttökelvoton, paitsi ehkä Apachen ajoon (mutta vain jos osaa 100% kaiken jumikseista). X, Samba ja (Tight) VNC ovat surkeita erkkapurkkia - vaikka toimivat.
Järjestelmän kovettaminen
Järjestelmän muuttaminen Microsoftin omia sovelluksia rikkomatta siten, että markkinointi voi kertoa TWC:n etenevän TCO:ta rasittamatta.
Kanttuveks
"ActiveX". Turvallinen, jopa niin turvallinen ettei m$ itsekään luota siihen. Ks. bugi.
Koulutus
Microsoftin tuotteilla on parempi TCO kuin Linuxilla, OpenOfficella ja muilla avoimen lähdekoodin ohjelmilla koska MS-tuotteiden loppukäyttäjiä ja ylläpitäjiä ei tarvitse lainkaan kouluttaa. Kun joku typerä Linux-nörtti tai Jumiks-hörhö) kysyy tyhmiä koskien MS-tuotteiden käyttöä tai konfigurointia hänen olisi parempi kouluttautua sen sijaan, että paljastavat tyhmyytensä julkisesti.
Kumppani
Lypsylehmä. Ks. yhteistyö.
Käyttöjärjestelmä
Ks. Windows.
Linux
Erittäin vaikeakäyttöinen ja kryptinen ilmaisohjelma, heikkotasoinen jumiks-klooni, jolla ei ole mitään tekemistä Oikeiden Käyttöjärjestelmien kanssa. Käyttäjäryhmä koostuu vinksahtaneista advokaateista ja turkulaisista. Niin, ja Linuxissa on paljon enemmän bugeja kuin Windows XP:ssa.
Lobbaus
Ks. tutkimus.
Marketroidi
Olento (ihminen?), joka puhuu m$ propagandaa myyntimielessä tietämättä yhtään mitään kilpailevista tuotteista (koska niillä on niin paljon huonompi TCO, ettei niillä ole mitään merkitystä). Vrt. skientologit sun muut humpatipumppaat.
Mekka
Redmont.
MSN
Maailman Superein Netti. Ks. myös historia ja Intternet.
MS-OpenSource
Microsoft antaa tutkittavaksesi ihan niin paljon lähdekoodia kuin ikinä haluat. Koodista voit Microsoftilta saatavalla kääntäjällä tuottaa aina samanlaisen Windows-binaarin. Jos olet hallitus. Ja teet sopimuksen Microsoftin kanssa. Ja matkustat Redmontiin. Koska myös Linuxeihin on mahdollista asentaa suljettua ohjelmistoa, on Windows siis nyt samalla viivalla OSS:n kanssa.
MySQL
Tietokanta, joka ei ole hyvä koska se on huono. Huono se on siksi, ettei se ole hyvä. Ks. myös SQL Server.
.NET
Matemaattisesti se menee jotenkin näin: X == .NET, jos Y on X:n osa ja Y == SOAP tai XML tai HTML tai ... Huomattava on, että jos se tehdään Javalla, se ei ole .NET. Paitsi, että silti se on M$:n kehittämää tekniikkaa käyttävä. Tietenkään BEA:n ja IBM:n ja ... tekemät eivät ole kunnolla .NET, koska ne on erkkapurkkia. Erkkapurkkia ne ovat, koska ne eivät ole m$:n tekemiä.
Next!
Se m$:n softa versio, joka korjaa KAIKKI nykyiset ongelmat, halvemmalla (TCO) ja paremmin kuin jumiksit "eilen".
Ominaisuus
Ks. bugi.
OSS
Open Source Software. Sama kuin kommunismi.
Paljon sovelluksia
Kaikki sovellukset mahtuvat 18 MB muistiin ja kuluttavat CPU:ta alle 20 MHz.
Passiivi
Ks. Pohjala
Passport
Tapa tallettaa kaikki luottokorttisi tiedot turvallisessa IIS-serverissä. P.S. Antaisitko sinä luottokorttisi numeron rikolliselle (tuomittu) organisaatiolle?
PNP
Phuk 'N Pray. MS:n innovoima tekniikka, jossa lisälaite liitetään tietokoneeseen ja rukoillaan. Windows joko löytää laitteen, ei löydä sitä tai löytää sen aina uudestaan joka bootin yhteydessä.
Pohjala
Ks. Passiivi
Poropietari
"Proprietary". Kaikki m$:n tekeleen perustuvat standardeihin. Ja ne jotka eivät perustu, eivät perustu siksi, ettei k.o. asiasta ole ollut olemassa standardia. Ja vaikka olisikin, niin ei ole ollut silloin kun softaa eka kerran mietittiin. Ei varmasti ollut! No ei ainakaan kukaan ollut silloin valittanut! Pitäsikö innovaation loppua tuon pikkuseikan takia?
PXE
Koska tftp toimii, pitää m$:n keksiä jotain joka ei toimi. Siis (taaksepäin) yhteensopivasti.
Pätsi
Korjaus (patch), jonka saa asennettua valvoitussa olosuhteissa yhdellä napin painalluksella, JOS on lukenut n. 10 webbisivua läpi ja kumartanut kolmesti Redmondiin päin. Pätsien vakavuudella (bugi) tai määrällä (TCO) ei ole mitään merkitystä. Ks. myös boot. "apt-get install -pätsi" (jne.) on erkkapurkka tähän verrattuna.
Redmont
Mekka.
Registry
Binäärimössö, jota ei ole missään dokumentoitu, jota ei voi millään perustyökalulla (copy, edit, jne) käsitellä, jota on mahdotonta laittaa versionhallintaan, josta on vaikeaa tehdä diffejä, josta epätoivoista palauttaa toimiva tila tai kommentoida muutokset. Korruptoituu hitaasti, mutta varmasti (ks. uudelleenasennus). Paljon parempi kuin jumiksien ini-tiedostot (joilla ei ole y.o. ominaisuuksia).
Rikollinen
M$:ko? No, ei todellakaan! Jackson (joku/kaikki niistä neljästä vai montako niitä lienee) on väärässä. Ja Supreme Court. M$ ei ole tehnyt mitään väärää, joten ei sitä saa rangaista. Sitäpaitsi IE on parempi kuin Mozilla.
Käyttäjäkö? Ellet pysty todistamaan, ettet ole rikkonut mitään lisenssiehtoa koskaan (olivatpa ehdot lainvoimaisia tai ei), olet rikollinen.
Sama, samanlainen
Word XP, 2000, 97:n tiedostoformaatit ovat samoja. Se, että O97:lla ei voi (aina) lukea OXP:n tuotoksia ei tietenkään tarkoita, että formaatti olisi erilainen. Luulet vain.
Shared Source
Ks. MS-OpenSource.
SQL Server
Tehokkaampi, nopeampi, luoettavampi, kauniimpi, edullisempi, suurempi, pienempi, ylläpidettävämpi ja skaalautuvampi kuin Oracle. Ratkaisee kaikki tietokantaongelmat. Paras on vielä mainitsematta: ei voida käyttää kaikenmaailman epämääräisissä "käyttöjärjestelmissä". Ks. myös MySQL.
Standardi
Jos jokin softa jossain kohtaa tekee jotain, joka on >99% jonkin speksin kirjaimen mukaista, se on "speksin mukainen". Se tosiasia, että kilpaileva softa ei toimi lainkaan yhteen mikäli niitä 23:a ei-speksattua laajennosta ei ole toteutettu on täysin toisarvoista. "embrace and extend". Ks. yhteensopivuus.
TCO
"Total Cost of Ownership". Nykyään ei enää käytössä juuri muualla kuin Gartnerilla. M$:n lisensseistä kannattaa maksaa ja paljon, mutta ei esim. Sunin servereistä. Syy on yksinkertainen: M$:n softaa ei voi korvata mitenkään (järkevästi) halvemmalla (tai millään muullakaan) tuotteella, mutta 5kmk:n PC päihittä mennen tullen $1M:n Sunin serverijärjestelmän. Huomaa, että ko. PC:ssä ei kannata ajaa jumiksia.
Tietoturvaohjelma
"M$ aloittaa tietoturvaohjelman" = marketroidit haukkuvat muita tuotteita.
Toimiva
N/A (sanaa ei löydy m$-slangista).
Totuus
Mikä hyvänsä väite, jonka M$:n markkinointiosasto on esittänyt julkisesti vähintään kolme kertaa. Ks. myös fakta.
Trustworthy Computing
Microsoftin lanseeraama konsepti, joka tarkoittaa, että MS voi luottaa siihen, että kerran asiakkaaksi houkuteltu pysyy asiakkaana ja maksaa mitä Microsoft haluaa. Ks. myös TWC.
Tuotetuki
Yksi Microsoftin tuotteiden ominaisuuksista, joka tekee niistä ylivertaisia kilpaileviin tuotteisiin verrattuna.
Tuottavuusanalyysi
Marketroidien tekemä tutkimus siitä, kuinka m$ tuotteilla TCO on alhaisin.
Turku
Tyhmien ihmisten, jotka eivät osaa edes laskea, paikka. Ilman muuta m$-lisenssit ovat halvempia kuin mikään muu. Ennen hinta oli ties mitä, ja nyt vain 10 mmk enemmän, eli paljon halvempaa, koska saa päivittää uusimman version vuosittain.
Turvallinen
Mikään serveri ei ole 100% turvallinen, eli ihan sama mitä käytät, joudut pätsäilemään sitä kuitenkin. chroot yms. ovat tarpeettomia ja hyödyttömiä. Ks. bugi ja IIS.
Tutkimus
Menetelmä, jolla todistetaan Microsoftin ylivertaisuus muihin verrattuna. Vastapuolen provokatiivisessa kielenkäytössä joskus "lobbaus".
TWC
Trustin Wäärti Computaatio. Microsoftin projekti käyttäjien luottamuksen palauttamiseksi erityisesti markkinoinnin tarpeisiin. Ks. myös Trustworthy Computing.
Ulkohuussi
Kuvaavampi nimi Outlookille. Etenkin 98 (emme edes mainitse 97:aa) vastaa tuotokseltaan ulkohuussia. Paitsi että ei toimi.
Uninstall
Toisin kuin surkeissa jumikseissa, m$:n Käyttöjärjestelmissä ainoastaan piilotetaan poistettava ohjelma käyttäjältä. Tämä parantaa TCO:ta, koska ylläpitäjän ei tarvitse odotella tiedostojen poistumista levyltä. Luonnollisesti jaetut kirjastot on jätettävä levylle, myös siksi, että joku muu ohjelma voi tarvita niitä. Vrt. DLL-Hell.
Uptime, 99.999%
Jos pistetään parikymmentä w2k konetta vieriviereen, niin noin viisi minuuttia vuodessa kaikki käyttikset on yhtäaikaa nurin. Siis virusten yms. takia käyttikset eivät mene nurin. Se, että ne tekevät mitä sattuu on epäoleellista. Myöskään yksittäisen koneen uptimella ei ole mitään merkitystä. Ai, sulla ei ole varaa ostaa 20 datasentteriä? Voi voi.
Uudelleenasennus[tm]
Puolivuosittaishoito M$:n käyttöjärjestelmälle. Jumiks-koneilla tämä on hyödyllistä n. 5 vuoden välein (jotta pääsee eroon vanhoista libeistä, ks. DLL-Hell).
Vaihtuvaskemainen-XML
PS-HTTPd:n lähdekoodin tulostaminen käynnistää http-palvelimen printterin koska tämä tukee postscriptiä.
WFP
"Windows File Protection". Suojaa DLL-Helliltä muodostamalla uuden kauhun. Toivo, ettei koskaan systeemiisi pääse DLL, jota et halua. Siitä nimittäin ei pääse eroon, ei sitten millään.
Windows
Ks. käyttöjärjestelmä.
XP
Xeroderma Pigmentosum
Yhteensopivuus
Word N osaa (just ja just) lukea Word N-1 formaattia kohtuullisen luotettavasti. Mitään muuta yhteensopivuutta ei ole olemassa (eikä sellaista tarvitse ollakaan), joten sellaisesta ei saa puhua. Eli m$:n tuotteen ei tarvitse toimia muiden kanssa, mutta muiden pitää toimia m$:n kanssa; m.m. lukea Word-"formaattia" jne.
Yhteistyö
"Tiedot pois ja firma mäkeen". Ks. kumppani.

Valid HTML 4.01! Valid CSS!