Sanottua

Eri medioista poimittuja toimittajien tai haastateltavien lausahduksia ja leikkeitä kolumneista.
Kerron ainoastaan sanojan nimen, Googlaa itse tarkemmat tiedot jos kiinnostaa.
Tämä ei ole Kuka kukin on –hakuteos.

"Ette pidä minusta vai? Ei se mitään, en minäkään pidä teistä!"
 – Kauko Röyhkä

"Käsityskykyni ylittää, että alkeellista aseella uhoamista ihaillaan. Elämme maailmassa, jossa Pohjoismaiden laajat julkiset palvelut, väkivallaton poliisi, tasa-arvoinen yhteiskunta ja aseeton valtionpäämies ovat menossa pois muodista.
Tulevaisuudessa, luultavasti hyvin pian, ongelmat hoidetaan aseilla.
Kuten sanonta kuuluu: kun kädessä on vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta."
 – Aleksis Salusjärvi
"Kun rikas harjoittaa verosuunnittelua, niin hän on älykäs ja käytännöllinen. Kun yli 300 miljoonan euron nettotulosta tekevä vähittäiskauppa-ala maksattaa työntekijöidensä toimeentuloa yhteiskunnalla 30 miljoonan euron edestä, niin se on tuottoisaa bisnesajattelua. Kun laskutaitoinen köyhä miettii kannattaako hänen ottaa vastaan lyhytaikainen ja huonosti palkattu osa-aikatyö vaikkapa siellä kaupassa, niin hän on laiska työnvälttelijä ja tuilla loisija."
 – Sakari Timonen
"Suomi ei myöntänyt irakilaiselle miehelle turvapaikkaa, ja mies surmattiin Irakissa pian paluunsa jälkeen, kertoo Yle. Välittömästi alkoi käsien peseminen, kun sekä Migri että poliitikot kieltäytyivät ottamasta mitään vastuuta tapahtuneesta.
Migri pitää tapahtunutta inhimillisesti äärimmäisen valitettavana, mutta sanoo vain noudatteensa voimassaolevaa lakia, jonka poliitikot ovat säätäneet. Sori siitä. Tuore sisäministeri Kai Mykkänen pitää tapahtunutta surullisena ja traagisena, mutta ei voi poliitikkona ottaa kantaa viranomaisten ja tuomioistuinten yksittäistapauksessa tekemiin päätöksiin. Sori siitä."
 – Sakari Timonen
"Mikä on se maa, jossa pääministeri saa päättää valtion omaisuuden myynnistä saatavien miljardien käytöstä eduskunnalta kysymättä? Mikä on se maa, jota muut maat joutuvat ojentamaan sen rikkoessa kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia?
Ei, se ei ole Turkki, Puola eikä Unkari, vaan kyllä se on Suomi."
 – Sakari Timonen
"En ole ennen viime kuukausia koskaan elänyt maassa, jossa valtion vaikutusvaltaisin ihminen yrittää vaientaa ne, jotka esittävät kritiikkiä häntä kohtaan.
En ole ennen viime vuosia koskaan elänyt maassa, jossa hallituksen harjoittama politiikka on niin rasistista, synkkää ja epäinhimillistä, että se saa myös kaiken valtion tekemän (…) näyttämään vain hallituksen tahriintuneen kuvan kiillottamiselta."
 – Jani Leinonen
"Siitä ei ole kauan, kun talouden viimeinen sana oli orjuuden tarpeellisuus, kultakannan ehdottomuus tai se, etteivät naiset siihen kuuluneet. Unohdamme usein tämän ja kuvittelemme, että olemme tänään fiksumpia."
 – Alf Rehn
"Pienelle maalle tyypillisesti Suomessa haetaan aina keskitietä, koska se kuulostaa turvalliselta. Keskitietä haetaan myös sieltä, missä sitä ei ole. Ihmisoikeuksien kannattajien ja vastustajien välillä ei ole keskitietä eikä sovitteluratkaisua. Joko ihmisoikeuksia kunnioitetaan tai sitten ei. Ei-tie vie meidät helvettiin."
 – Jari Tervo
"We have, essentially, chosen cancer as a model of our social system."
 – Ursula K. LeGuin
"Hallituksen mukaan työttömyys on yksiselitteisesti työttömien vika, sillä he kaikki yli 366 000 eivät millään suostu mahtumaan tällä hetkellä avoinna oleviin 15 026 työpaikkaan."
 – Sakari Timonen
"Maailman eri kolkkien konflikteja ovat olleet luomassa kansansuosiota kalastelevat populistit. Tällaiset poliitikot ovat aina ymmärtäneet, että suurelle yleisölle pitää tarjota kunnon kärjistyksiä ja ylistyspuheita oman kulttuurin erinomaisuudesta. Moniarvoisuus ja monikulttuurisuus ovat näissä puheissa tuomittu."
 – Ari Turunen
"Uusliberaalilla talouspolitiikalla on kaksi ongelmaa, sitä kannattavat he, jotka siitä eniten hyötyvät ja siihen uskovat ihmiset, jotka uskovat satuolentoihin. Sääntöjen ja asetusten purkaminen, vapaakauppasopimukset ynnä muut uusliberalismin kulmakivet hyödyttävät pääsääntöisesti vain suuryrityksiä. Kaupan aukiolojen vapauttaminen ei tuo yhtään paikallista suomalaista kauppiasyrittäjää lisää – päinvastoin, entisetkin joutuvat ahtaalle megahallien jyrätessä hinta- ja valikoimaetuineen. Kehitys, joka on jo nyt nähtävissä, vaikka laki on ollut voimassa vain parisen kuukautta. Yhdysvalloista tuotava löyhemmät laatuvaatimukset täyttävä ‘geeniehostettu’ vilja ei auta Kirstin Kondiittoria pätkääkään. Hyötyjänä on multikansallinen perheravintola, jonka kananugetit ovat sikäli eettisiä, että ne pitävät sisällään koko broilerin."
 – Isto Yrjönen
"Valta on sitä, että onnistuu uskottaasti esittämään oman etunsa yhteisenä intressinä."
 – Anna Kontula
"Jättilaman selvittelyssä valtion talouden tasapainottajaksi joutuivat kaikki pienituloiset kun vuoden 1995-vaalien jälkeen valtaan tullut Lipposen hallitus leikkasi säälittä pienituloisille tärkeitä etuuksia lapsilisistä opintukeen, työttömyysturvaan ja eläkkeisiin saakka. Siitä alkoi vasemmistopuolueiden alamäki, joka on jatkunut näihin päiviin saakka, mikä on tehnyt helpoksi hyvinvointivaltion purkamiseen."
 – Esko-Juhani Tennilä
"Kuuset jäävät ennalleen kun lähdet. Sinä et, kun kuuset lähtevät."
 – Markku Envall
"Tämän huonosti koulutetun, epäterveellisesti syövän, homoja ja muukalaisia vihaavan, kulttuuria inhoavan ja omasta pseudo- ja kiihkoisänmaallisuudestaan jäykistyvän kansanosan suurin pelko on tämä: mikä tahansa maahan saapuva ihmisryhmä ohittaa heidät hetkessä sosiaalisessa hierarkiassa ja jättää heidät edelleen alimmaiseksi."
 – Jari Tervo
"Kaikessa tässä sekasorrossa on järjestys."
 – Henri Cartier-Bresson
"Meillä on veropohjaa rapautettu talousglobalisaation myötä noin pari kymmentä vuotta. Suomi ei nouse suosta syyttämällä vähäosaisia, kuten työttömiä tai maahanmuuttajia. Työllisyyttä pitää hoitaa rakentavasti tieteelliseen faktatietoon perustuen. Politiikan pitää perustua tosiasioille eikä mielikuviin. Työstä kieltäytyminen ei ole ongelma. Kapitalismi tarvitsee myös työttömiä. Mitään todisteita ei työttömien ja maahanmuuttajien syyllistäjillä ole esittää tukien väärinkäytöstä. Ne ovat vain mielikuvia."
 – Henri Autero
"Yhteiskunnallista keskustelua hallitsevat elinkeinoelämää lähellä olevat ekonomistit, joiden mielestä suomalaiset tekevät liian vähän töitä, vaativat liian suurta palkkaa ja jäävät liian aikaisin eläkkeelle. Markkinapuhe on kolonialisoinut meidän alitajuntamme, eikä mitään keskustelua voida enää käydä hokematta tehokkuutta ja tuottavuutta."
 – Mikko Laakso
"Myös köyhät ja asunnottomat suomalaiset ovat nettikommentoijien mielestä sosiaalipummeja, paitsi silloin, kun hädänalaisilta turvapaikanhakijoilta pitää evätä apu siihen vedoten, että myös täällä kotimaassa on asunnottomia."
 – Jari Tervo
"On isänmaallinen valvollisuus suojella maata sen hallitukselta."
 – Thomas Paine
"It's easier to fool people than to convince them they have been fooled."
 – Mark Twain
"Miksi vieläkin on hienoa juoda kahvia pikkurilli ulospäin sojottaen? Koska Ranskan kuningas Ludwig XIV joi kahvinsa pikkurilli ylöspäin. Miksi hän teki niin? Koska hän sairasti pitkälle edennyttä kuppaa ja se jäykistää nivelet, eikä hän saanut sormea alas. Koko hienosto alkoi sojottaa pikkusormeaan ja vieläkin se on joidenkin mielestä hienoa."
 – Rauli Jokelin
"An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur."
 – Axel Oxenstierna
"Taloutta on uudistettava puolustamalla jokaisen ihmisarvoa ja ympäristöä. Talous on vain väline, ei päämäärä. Ihmisen ja yhteisen ympäristömme hyvinvointi on päämäärä."
 – Ville Niinistö
"Arvot ratkaisevat sen, mihin yhteiset rahamme käytetään. Uuden opetusministerin puhe koulutuksesta hallituksen kärkihankkeena on propagandaa. Koulua 'kehittävät' tahot, jotka kauppaavat utopioita, digiloikkia ja menestystä. Opetusopillinen tutkimustieto ja kouluopetuksen arjen tuntemus on korvattu mainospuheilla, lupauksilla osaamisen huipulle nousemisesta."
 – Kari Mäkinen
"Liiketoiminta, joka tuottaa vain rahaa, on kehnoa toimintaa."
 – Henry Ford
"Aina kun lakkautat koulun, varaudu rakentamaan tilalle vankila."
 – Mark Twain
"Verrattuna muuhun Eurooppaan me suomalaiset olemme erityisen huonoja elämään yhdessä luonnon kanssa. Me yritämme pakottaa luonnon kesyksi, täysin vaarattomaksi jopa omaisuudellemme.
Suomalaisten pitäisi asua leikkipuistossa."
 – Tiina Raevaara
"Toimeen voi palkkatyöllä tulla, mukavastikin, jos vain on palkat, työolot ja -ehdot kohdallaan, mutta silloinkaan ei parane unohtaa, että me länkkäreinä elämme joka tapauksessa halpatyövoiman maiden ihmisten selkänahoista, duunarit ja pomot. Tämä on todettavissa näinkin helposti: tsiigaa kengänpohjasi tai läppärisi valmistumaa, mieti paljonko maksoit siitä ja paljonko sai sen tekijä."
 – Emilia Kukkala
"Paljonhan uutiskielessä käytetään esimerkiksi talouspolitiikan uusliberaalia termistöä. Sitä ei osaa kukaan kyseenalaistaa ja silloinhan se on todella toimivaa. Valtamedian uutishierarkiat heijastavat poliittista rakennetta aika yksi yhteen."
 – Jaana Kivi
"Turpeen käyttöä voi perustella energiaomavaraisuuden näkökulmasta. Tämä on kuitenkin kuin pissaisi talvella housuihin. Se lämmittää vain hetken."
 – Leo Stranius
"Taloustieteilijät laajalti pitävät asevelvollisuutta tehottomana keinona toteuttaa maanpuolustus. Kansantalouden resursseja ei säästy yhtään sillä, että varusmiesten palkka jätetään maksamatta – muutenhan myös poliisi-, opetus- ja sosiaalitoimi hoidettaisiin pakkotyöllä. Työvoiman näennäinen nollahinta vain johtaa siihen, että kenraalit käyttävät maanpuolustukseen tehottoman paljon työvoimaa ja tehottoman vähän pääomia kuten varustusta, koulutuspäiviä ja kalustoa. "
 – Kalle Mikkola
"To blame the poor for subsisting on welfare has no justice unless we are also willing to judge every rich member of society by how productive he or she is. Taken individual by individual, it is likely that there's more idleness and abuse of government favors among the economically privileged than among the ranks of the disadvantaged."
 – Norman Mailer
"Mitä muuta kuin kovaa ja umpinaista, sysimustaa mielettömyyttä on se, että poltettuamme niin paljon öljyä ja kivihiiltä, että napajäät alkavat sulaa, me riemastumme: nytpä saadaan lisää öljyä jäiden alta, niin että saadaan polttaa sitä vielä lisää?"
 – Antti Nylèn
"Aivan viime aikoina on tosin ollut havaittavissa merkkejä, että luonnon ymmärtäminen pelkäksi taloudellista hyötyä tuottavaksi raaka-aineeksi olisi syrjäytymässä, ja uusi, tai pikemminkin vanhempi luontosuhde valtaisi alaa. Vakavan arvokeskustelun käräjäpiiriin on tuotu tunneäly, sielun renesanssi, eläinten, lintujen, kasvien, jopa hyönteisten ymmärtäminen tietoisiksi olennoiksi - ja kunnioituksen, ihmetyksen ja rakkauden täyttämä luonnon pyhyyden kokemus.
Kyse on siis viisaudesta."
 – Eero Murtomäki
"Asevelvollisuus on nykyään vain hassu muisto soturikulttuurista, jossa miehillä pitää olla tappotaidot."
 – Antti Nylèn
"Koska jostain kumman syystä te siellä hallituksessa peilaatte itseänne ja koko kansaa meidän kauttamme, olette sitä mieltä että kukaan ei osaa juoda, koska tuokin tuossa on nyt kännissä ja rapakunnossa ja on suomalainen ja juoppo ja nyt minä kyllä kiellän kaljan ja ai herrajumala vien sen kirkkoon ja parannan.
Ärsyttävä lause, eikö? Katsos kun tuolta se teidän vouhotuksenne siellä Senaatintorin laidalla kuulostaa."
 – Teemu Suominen
"Hyvä on parhaan pahin vihollinen."
 – Jaakko Halmetoja
"Ajatukseni palaavat tämän tästä kysymyksiin luontokuvan osasta ihmisen maailmassa. Onko luontokuvaajan tyydyttävä kuvaamaan 'vain kaunista' tai 'vain eläimiä'? Miksi yrittää kuvata inhimillisiä tuntoja eläinten kautta? Miksi luontokuvaukseen on niin tiukasti kirjattu tämä yksittäisten kuvien ottaminen ja niillä kilpailuissa menestyminen? Miksi luontokuvaajaksi itseään kutsuva toimii useimmiten eri tavalla kuin valokuvataiteilija? Onko yksinkertainen vastaus se, että luontokuvaaja on kiinnostunut luonnosta, mutta valokuvataiteilija valokuvasta elämän ja ajatustensa peilinä?"
 – Heikki Willamo
"I really have to stop saying: "How stupid can you be?". People are starting to accept the challenge."
 – unknown
"Tai ehkä Jumala on sittenkin kuin pieni lapsi, niin kuin englantilainen kirjailija G.K. Chesterton on sanonut. Jumala haluaa nähdä saman tempun aina uudestaan. Joka aamu tähdet pois ja aurinko taas näyttämölle. Luonnontieteilijät puhuvat luonnonlakien jonkinlaisesta kumoutumattomuudesta."
 – Antti Nylén
"Lopuksi haluaisin sanoa Daniil Harmsia mukaillen, että kaupunkiin voitaisiin kaivaa keskuskuoppa, jonne sitten voitaisiin kolata kaikki tunkkaiset rasistit ja jeesustelevat poliittisen korrektiuden tuuliviirit. Lopuksi kaadettaisiin sammuttamatonta kalkkia päälle ja jätettäisiin tämänkin asian hoitaminen sellaisille maltillisille keskitien kulkijoille, joita kiinnostaa ongelmien ratkaiseminen, ei niiden kärjistäminen ja niistä valittaminen."
 – nimim. Masinoija
"Yhdeksi luonnon ja ihmiskulttuurin eroksi voisi ehdottaa, että luonto ei tuota lainkaan katoamatonta jätettä, kun taas nykyinen ihmistoiminta ei juuri muuta tuotakaan."
 – Antti Nylén
"Elämä on toisaalla, mutta sinne pääsee aasilla."
 – Tuomas Kyrö
"Aina kun Suomessa yritetään keskustella yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta, joku vetää esiin 'Tyypillistä suomalaista kateutta' -kortin."
 – Tommi Uschanov
"Kun vierailin Espanjassa, kuulijat näyttivät siltä kuin olisivat suoraan Pedro Almodovarin elokuvasta. Niinpä odotan, että Suomessa kaikki näyttävät samalta kuin Aki Kaurismäen elokuvissa. Toivon sitä todella. Rakastan Kaurismäen elokuvia!"
 – John Waters
"MINÄ PIDÄN SUOMENRUOTSALAISISTA. Parhaita ystäviäni on heidän joukossaan, pidän heidän kepeydestään ja kommunikaatiokyvystään ja ilostaan ja suomalaisia laajemmasta lukeneisuudestaan ja kulttuurihakuisuudestaan. Olen pakkoruotsin kannalla kuten olen kaiken sellaisen kannalla, joka lisää kykyä ymmärtää muutakin kuin BigBrotheria. Muistakaa, että on silkkaa legendaa, että he kaikki ovat upporikkaita. ( on myös kolme keskituloista, haaa 8-D )"
 – Jore Puusa
"Perehtyessäni vanhaan tietoon en voinut olla surematta sen menetyksen suuruutta, joka kärsittiin vierasperäisen uskonnon tunkeutuessa Pohjolaankin. Uskonnon, joka repäisi ensi töiksi ihmisen irti yhteenkuuluvaisuudestaan luontoon, hakkautti pyhät lehdot ja palvospuut, kielsi haltiat, loitsut, joiun. Särki kannukset. Halkaisi ihmisen keskenään riiteleviksi sieluksi ja ruumiiksi. Kunpa meillä olisi ollut voimaa vastustaa tuota elämänkielteistä, kidutuksen pyhittävää taikauskoa. Lapsena tunsin suoranaista kauhua kirkkoja ja niiden kuolleenpalvontaa kohtaan. Pelkäsin paljon vähemmän pimeää metsää. Entä sitten perheraamatun synkeät kuvat? Niitä katsoessaan tunsi hulluuden hiipivän selän takana."
 – Eero Murtomäki
"Jos hyönteiset katoaisivat maapallolta, koko ekosysteemi romahtaisi viidessäkymmenessä vuodessa, mutta jos ihminen katoaisi, viidenkymmenen vuoden kuluttua kaikki muut lajit kukoistaisivat."
 – Jukka Niskanen
"Sillä aikaa kun vaimonne ja kotiorjanne hoitivat työt, [te kreikkalaiset] synnytitte meille kukkulan parrakkaina kuninkaina demokratian, kauniin ja täydellisen tasa-arvoisen yhteiskuntajärjestelmän, joka perustuu matemaattisiin enemmistöihin ja josta pidämme edelleen hysteerisen ylpeinä kiinni."
 – Roman Schatz
"Siinä siunaaman sekunnissa, kun ihminen hyväksyy sen, että mokaa, hän ei enää pidä itseään kielteisyydellä turvassa. Hän ei peitä pelkoaan aggressioon ja hyökkämiseen, vaan uskaltaa olla läsnä omana itsenään. Ja mä väitän, että lopputulos on aina parempi."
 – Outi Mäenpää
"Veroperusteiden muutoksen tasoon vaikuttaa myös se, että verotuksen tietojärjestelmän rajoitteista johtuen käyttövoimaveron veroperusteissa voidaan käyttää vain kahta merkitsevää numeroa. Kun veroperusteita joudutaan tämän vuosi hieman pyöristämään, muutos ei olisi saman suuruinen kaikille ajoneuvoluokille."
 – Suomen hallitus, esitys 147/2010
"Suomalaiset pitävät itseään arktisena, sisukkaana kansana, vaikka joka asunnossa pitää talvellakin pystyä katselemaan tv:tä 24 asteessa kalsareillaan."
 – Pasi Heikura
"Sä korvaat luontoillassa Veikko Neuvosen saappaat."
 – TV-toimittajatar Pirkka-Pekka Peteliukselle
"Mistä siis todellakin tulee näitä kärkkäitä totuuden mielipidetorvia, jotka vaativat täältä asuvilta ja vieläpä vasta saapuviltakin kielitaitoa, tuota taidoista verrattomasti vaikeinta? Näitä, jotka ylähuuli alahuuleen puristuen jonkinmoista suomea muistettavin foneemijonoin örisevät, että Suomessa on jumalauta suomen kieltä osattava, tai Suomesta pois!"
 – Janne Saarikivi
"Varsin merkillistä on myös se, että Matti Apunen on edelleen Aamulehden päätoimittajana, vaikka republikaanit hävisivät Yhdysvaltain presidentinvaalit jo alkuvuodesta."
 – Nimim. Vihreät Lasit
"Ilmastoskeptikot ovat kuin evoluutioteorian kieltäjät: heistä ei päästä koskaan."
 – Pasi Toiviainen
"Vihreiden puoluetoimistolta taas vakuutetaan, että vihreät elävät tosimaailmassa ja tietävät poliittiset realiteetit, joskin koettavat kovasti olla välittämättä niistä."
 – nimim. Eno
"Vaalirahakohu on opettanut, että demokraattisen järjestelmän kyvyttömyys korjata vääryyksiä ei johdu pelkästään koneiston raskaudesta. Poliitikot eivät yksinkertaisesti näe oikeaa ja väärää."
 – Mikko-Pekka Heikkinen
"Ei tarvitse kuin hieman verrata tilastoja omaisuus- ja väkivaltarikosten tuomioista, kun jo havaitsee eron: Suomessa lainsäädännöllä turvataan ensisijaisesti omaisuutta, ei ihmishenkiä.
Siinä missä graffititaiteilija saa satojentuhansien sanktiot, pääsee raiskaaja tai kodittoman pahoinpidellyt ehdonalaisella. Epäsuhdan saa kokea karvaasti, kun itse joutuu uhriksi. Lupaan sen."
 – Katja Kettu
"Keskimääräinen työllistymisveroaste, eli se mitä työttömältä vähenee työtulosta tukien vähenemisen ja verojen myötä, on Suomessa 62,5. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikkein pienituloisimmilla on korkeimmat marginaaliverot."
 – Ville Niinistö
"Nyt käytävä sota terrorismia vastaan on paitsi ristiretki ja klassinen valloitussota, myös sota liberaalien demokratioiden kansalaisia vastaan siltä varalta, että heidän intonsa amerikkalaisen unelman tavoittelussa alkaisi horjua."
 – Tere Vadén
<&mdash Valid HTML5 Valid CSS